Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Dutch Mountain exterieur
Dutch Mountain exterieur
Dutch Mountain exterieur
Dutch Mountain exterieur
Dutch Mountain exterieur
Dutch Mountain exterieur

Dutch Mountain
Het is fantastisch om je eigen droomhuis te bouwen. Best complex als je opdrachtgever, architect, zwangere moeder en ‘bouwheer’ tegelijkertijd bent, maar daar merk je na afloop weinig meer van als je zo blij bent met beide borelingen.

Dutch Mountain ligt in het Goois Natuurreservaat en heeft vele duurzame aspecten. Zowel in de techniek en het materiaalgebruik, maar ook door het ontwerp en de esthetiek. Het huis valt aan één kant zo min mogelijk op doordat het omringende bos het in haar armen gesloten heeft en er letterlijk en figuurlijk als een warme deken over ligt; de natuurkant van het huis.

Aan de andere kant knipoogt een glazen pui, omlijst door een houten kader van Lariks uit het omringende bos, de architectuur tevoorschijn. Zo kan de zon direct – en via een serie cellen op het dak – indirect voor een hoop warmte en licht zorgen. Het huis is niet aangesloten op het gas en het riool. Bacteriën in een helofytenfilter eten al het water dat het huis verlaat weer schoon. Allemaal geen rocket science, je vraagt je af waarom dat niet overal gebeurt.

Eigenlijk is het huis een simpele betonnen ‘schoenendoos’. Eén grote open ruimte, waar de keuken en de huiskamer zich genesteld hebben en aan de voorkant van het huis (de natuurkant) zijn een aantal kleinere ‘doosjes’ als licht inbouwpakket gebouwd die de kamers verbergen. Het huis is hierdoor flexibel en kan meegroeien met de bewoners.

Het leuke van een bouwproject is dat alles wat je bedenkt (mits betaalbaar) in je huis verwerkt kan worden. Zo werd oude Daimler van mijn man, die moest sterven voor de groene droom (in het kader van hergebruik je eigen spullen) omgetoverd tot onze keukenkast en conversation piece.

De bijbehorende afbeeldingen, schema’s en publicaties vertellen de rest van het verhaal. Echt geïnteresseerden leid ik graag rond.

Het huis was de eerste opdracht van denieuwegeneratie en werd genomineerd voor de Daylight Award, ARC12, was runner up voor de BNA Gebouw van het Jaar verkiezing en is o.a. gepubliceerd in het BNA Architecten Jaarboek 2012/2013.

?
Vergelijkbare projecten