Hoe maak je zelf een lichtplan?
Hoe maak je zelf een lichtplan?
Om zeker te zijn van een duurzame keuken die bestand is tegen intensief gebruik op de lange termijn, is het een goed idee om kritisch te zijn naar de basis ervan. Een solide constructie mag dan niet ontbreken bij jou in huis. Deze basis draagt het gewicht van het aanrechtblad, zorgt ervoor dat de kastjes haarfijn aansluiten op het frame én zorgt er ook nog eens voor dat de keuken bestand is tegen een stootje. Op deze manier heb je immers lang plezier van jouw geliefde keuken.
Stap 1. Maak een plattegrond van de kamer
Maak een duidelijke plattegrond van de gewenste ruimte. Het is belangrijk dat de verhoudingen van de kamer goed kloppen. Zo krijg je een realistisch beeld van het eindresultaat. Teken zelf een plattegrond of maak gebruik van een digitaal programma.
Stap 2. Teken meubels en objecten
Teken niet alleen het frame, maar ook de grote meubels en vaste objecten. Denk aan zitmeubelen, tafels, kasten, ramen, deuren, haarden, keukenblokken etc. Jouw plattegrond moet in één oogopslag de kamer goed weergeven.
Stap 3. Markeer schakelaars en stopcontacten
Vergeet daarnaast niet om schakelaars en stopcontacten te markeren op je plattegrond. Wanneer je led inbouwspots gaat plaatsen, is het handig om direct te bepalen met welke schakelaar je deze aan wil zetten. Ga je op zoek naar een mooie tafellamp? Dan is het natuurlijk belangrijk dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is.
Stap 4. Verdeel de kamer in zones
Geef de belangrijkste functie van een gebied aan op je plattegrond. Verdeel de kamer in zones op basis van de onderstaande soorten verlichting:
- Algemene verlichting: voor gelijkmatig licht
- Werkverlichting: voor duidelijk zicht
- Sfeerverlichting: warm licht voor een knusse sfeer
- Accentverlichting: direct licht om een object in de spotlight te zetten
In de zithoek draait het bijvoorbeeld om warme sfeerverlichting, boven het aanrechtblad heb je werkverlichting nodig en een mooi schilderij belicht je met accentverlichting. Het is ook mogelijk om twee soorten verlichting te combineren. Aan de eettafel is zowel goed zicht als sfeervol licht belangrijk. In dat geval kies je een dimbare lamp.
Stap 5. Bepaal de plekken van de verlichting
Geef op de plattegrond aan waar de lampen moeten staan of hangen. Noteer dus duidelijk of het gaat om wandlampen, inbouwspotjes of een vloerlamp. Geef de lampen eventueel nummers en schrijf aan de zijkant om welk type lamp het gaat.
Stap 6. Noteer de benodigde lampen
Tot slot kun je een overzichtelijk lijstje maken met de benodigde lampen. Houd rekening met de plek van de lamp en de belangrijkste functie. Hier kun je de lichtkleur, intensiteit en de stijl van de armatuur op aanpassen.