Gloedtegelkachels


Op het moment van schrijven - 13-10-2021 - kan je geen (online) krant openslaan of de TV aanzetten zonder een stortvloed over je heen te krijgen van berichten over de beschikbaarheid van gas en de daarmee gemoeide enorme prijsstijgingen.  Door deze massale media-aandacht maken veel mensen zich zorgen , je huis verwarmen zonder of met veel minder gasverbruik is een heel actueel probleem. Naast het nu actuele probleem m.b.t. de beschikbaarheid en de prijzen van gas speelt ook nog dat we er in Nederland de voorkeur aangeven om helemaal van het gas af te gaan op termijn. Logischerwijs gaan dan ook steeds meer mensen op zoek naar alternatieve manieren om hun woning te verwarmen op een bij voorkeur duurzame manier. Een van die manieren is een tegelkachel waar dit blog over gaat. 

Gloedtegelkachels

Wanneer we op termijn van het gas afgaan in Nederland is een warmtepomp voor nu het beste alternatief. De ontwikkeling van dit product is volop in ontwikkeling en heeft om deze reden ook nogal wat beperkingen, zeker met een warmtepomp als enige energiebron. Je huis dient uitstekend geïsoleerd te zijn, meer geschikt dus voor nieuwbouw, en ook dan is er niet echt een duidelijke warmtebron, waar je je kunt koesteren.


Een massakachel en dan in het bijzonder een tegelkachel van Gloed kan dan een hele waardevolle aanvulling zijn. 

Gloedtegelkachels
Gloedtegelkachels

Tegelkachels worden in de houtstokende landen al eeuwenlang als verwarmingsbron gebruikt. In de grote steenmassa van de tegelkachel wordt de verbrandingswarmte opgeslagen die vervolgens urenlang middels een hele aangename stralingswarmte weer wordt vrijgegeven aan de ruimte.


De stookruimte is volledig van vuurvast gesteente.  De verbrandingstemperatuur loopt hierin zeer hoog op wat een schone verbranding tot resultaat heeft. De rookgassen leggen vervolgens via de inwendig gemetselde kanalen een lange weg af op weg naar de schoorsteen waardoor de warmte de tijd krijgt om over te gaan in de steenmassa.

Gloedtegelkachels
Gloedtegelkachels

Dit resulteert erin dat een tegelkachel  zeer zuinig en schoon stookt. Bij dagelijks gebruik zijn slechts enkele kuubs hout of houtbriketten per jaar voldoende om elke dag te genieten van de aangename warmte van deze kachels. 


Hilde bouwt met haar bedrijf Gloed bijzondere tegelkachels. Met de mooie keramische tegels van een oude kachel die ze eerst ergens in Europa heeft afgebroken bouwt ze met verder nieuwe materialen op ambachtelijke wijze een nieuwe kachel.  Iedere kachel is dan ook een volstrekt unicum. De oude tegels zijn van heel hoogwaardig keramiek en hebben prachtige patronen , vaak uit de periode van de Art Deco en Jugendstil.  De oude loodglazuren hebben fantastisch mooie kleuren die voortdurend lijken te veranderen, naargelang de lichtinval.  Absoluut vakwerk ! 

Gloedtegelkachels

Deze ambachtelijke bouwwijze is volledig circulair. Alle gebruikte materialen zijn van natuurlijk materiaal en er wordt gemetseld met leem en niet met cement. Het hoogwaardige keramiek kan worden hergebruikt, net als de gietijzeren deuren. Het vak heeft Hilde geleerd in Oostenrijk bij een Hafnermeister, want in deze landen is tegelkachelbouwer ook echt  een beroep.


“Om zo’n mooi,  eerlijk en autonoom systeem te kunnen bouwen, geeft mij en mijn klanten veel voldoening”.  Met een tegelkachel van Gloed heb je een mooi stuk erfgoed in huis en een heerlijke warmtebron waaromheen het fijn leven is.

Gloedtegelkachels

Hilde van Gloed heeft deze prachtige koningsblauwe tegelkachel gebouwd in een onder architectuur verbouwde woning in Rotterdam.  Deze kachel geeft niet alleen heerlijke stralingswarmte maar is door zijn uniekheid ook een echte blikvanger in deze grote ruimte. De kleur van de kachel past goed binnen het interieur en in combinatie met het patroon zorgt het voor een karakteristiek en sfeervol geheel.


Benieuwd geworden naar andere projecten van deze OBLY professional? Klik hier voor de professional en laat je inspireren!