Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

places we love: wijnbar petit bardot in Breda

01 Oct, 2015 - Door Désirée Van Lieshout

Wijnbar Petit Bardot in Breda is een nieuw bourgondisch pareltje op het Van Coothplein. De inrichting en de wijn- en spijzen kaart stralen een gemoedelijke gastvrijheid uit die je als vanzelf meenemen naar het leven van een god in Frankrijk. Het hart van deze wijnbar klopt tot in de kleinste details. Letterlijk en figuurlijk. Een eerste rendez-vous nodigt uit tot een liefdevolle affaire waar je geen afscheid van wilt nemen. Een ware femme fatale die je wilt omarmen om niet meer los te laten. OBLY kwam, zag en overwon op een mooie herfstmiddag in oktober. Wijnbar Petit Bardot, definite een place we love! 

places we love: wijnbar petit bardot in Breda
places we love: wijnbar petit bardot in Breda

Petit Bardot heeft gekozen voor een bar in U vorm in de zaak. Zoals je bij een rechte bar alleen contact hebt met je naaste gasten en tegen de achterwand aankijkt, zo geeft deze speelse opstelling alle ruimte voor interactie. Waar je ook aan de bar zit, je maakt contact met de gastheer, de keuken, het cafe of het terras. Het levert mooie gesprekken en prachtige doorkijkjes op. De voorzijde kent openslaande deuren die binnen en buiten ongedwongen in elkaar laten overlopen.

De kracht van een nonchalance die klopt. Een rek half voor de spiegel achter de bar. Een spiegel die met zijn ovale bovenzijde warmte uitstraalt. Het groen fluweel van de stoelen en de ton sur ton barkrukken waarvan het zachte leer met nagels beslagen is.  

places we love: wijnbar petit bardot in Breda
places we love: wijnbar petit bardot in Breda

De bar van zink is ter plekke met de hand gemaakt en straalt een en al ambacht uit. Een zinken bar is een zeldzaam gegeven in Nederland. De genagelde kopse kanten zijn met een hamertje uitgetikt. Het weerspiegelt het karakter van deze mademoiselle. Krachtig en eigenzinnig in al haar puurheid. Zink heeft de eigenschap dat het meeleeft met zijn gebruik waardoor het alleen maar nog mooier gaat worden door de jaren heen. Alsof het altijd zo is geweest. Dat straalt Petit Bardot ook uit. Het is net of de wijnbar altijd al een thuis heeft gehad op het van Coothplein in Breda.

places we love: wijnbar petit bardot in Breda
places we love: wijnbar petit bardot in Breda

Een lange vrije tafel nodigt uit om met vrienden plaats te nemen. Gemarmerde tafels, passende onderstellen. De binnen doorgang naar de naastgelegen brasserie is volledig in stijl met stalen kozijnen en glazen deur en geeft een prachtige doorkijk. 

De inrichting is geen kant- en klaar plaatje vanaf een gerenomeerde tekentafel maar ontstaan vanuit de passie van de eigenaren. Een moodboard met alle ideeën over kleurstelling, materiaalkeuze en details stond aan de wieg van Petit Bardot. Met één belangrijk uitgangspunt: van toegevoegde waarde zijn in het grote horeca aanbod. Geen kopie, geen  'go with the flow' zaak maar een wijnbar waar het geroezemoes de muziek op de achtergrond is. Een bar waar men ook een biertje kan drinken zonder dat het de stempel café krijgt.  

places we love: wijnbar petit bardot in Breda
places we love: wijnbar petit bardot in Breda
places we love: wijnbar petit bardot in Breda

Het zijn de details die het grote geheel maken. Louvre deuren met de leren sloven, de oud gebronsde spiegelwand, de prachtige hexagon tegeltjes op de vloer en het gesmeed hangrek voor de wijnglazen boven de bar. Een terras met bistro stoelen en een grote franse bank waar het overdag en in de avond goed toeven is. Voor het plafond zijn de New York Tiles vanuit New York geïmporteerd en deze maken de uitstraling van authentieke wijnbar compleet. Samen met de customized lichtbakken van zink. Deze mogen écht geen TL balk heten, zo mooi. En erg praktisch, de stopcontacten onder de bar, mocht je telefoon of laptop om electriciteit verlegen zitten.

Wij sluiten af met een heerlijk stilleven op onze tafel en een liefdevol uitzicht. Wij van OBLY keken met een grote glimlach toe. Wijnbar Petit Bardot. A bientôt!

 

 

Foto's: Juliette van Oorschot

Deel dit bericht

Anderen bezoekers bekeken ook