Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PLACE WE LOVE: VILLA AUGUSTUS

22 Jan, 2016 - Door Désirée Van Lieshout

Villa Augustus in Dordrecht.

Villa Augustus is een pracht van een herbestemming van cultureel erfgoed. De rijks monumentale watertoren en pompgebouw op het terrein aan de Wantij in Dordrecht zijn nu een hotel en café-restaurant. Eenmaal op bezoek geweest, wil je zeker weer terug. De waterbassins tussen de toren en het pompgebouw zijn omgebouwd tot een moestuin.

Aanvankelijk waren de huidige eigenaren niet geïnteresseerd. De oude vervallen watertoren was gelegen op een industrieterrein aan de rand van Dordrecht waar niemand kwam. Op oude foto’s zagen de horecaondernemers hoe het gebouw er vroeger bij had gestaan: een trots gebouw aan het water, een architectonisch icoon. Villa Augustus straalt die waardigheid weer in vol ornaat uit.

De inrichting met retro meubels, design, historische bouwmaterialen en eigentijdse kunstzinnigheid maken Villa Augustus een inspirerende plek. Villa Augustus is een icoon van eenvoud, rust en bedrijvigheid in één.

PLACE WE LOVE:  VILLA AUGUSTUS
PLACE WE LOVE:  VILLA AUGUSTUS

De watertoren met op de verdiepingen twaalf machinisten woningen is nu deel van het hotel. Beneden stonden de pompen, boven woonden de machinisten. Die woningen zijn omgebouwd tot prachtige hotelkamers. Geen één kamer is hetzelfde, de kleuren verschillen en de meubels zijn uniek. Van de oude houten deuren die in de toren zaten zijn lambriseringen en achterwanden voor bedden gemaakt. 

PLACE WE LOVE:  VILLA AUGUSTUS
PLACE WE LOVE:  VILLA AUGUSTUS

In het voormalige pompgebouw is het restaurant gerealiseerd. Restaurant Villa Augustus ligt midden in de groentetuin. In het hart van het restaurant bevindt zich de open keuken en bij de entree van het restaurant het Markt-Café. Alles kun je er kopen. Van vers gebakken zuurdesem brood, gebak, vers fruit en groenten tot kookboeken en leuke hebbedingen.

Alle ambachtelijke handelingen worden getoond, van de tuin, via de keuken tot op het bord. De seizoensoogst uit de biologische tuin bepaalt de voortdurend wisselende menukaart.

PLACE WE LOVE:  VILLA AUGUSTUS
PLACE WE LOVE:  VILLA AUGUSTUS

Vanaf het terras kijk je op de tuinen waar je doorheen kan struinen. Een droomplek met een entreetuin, een moestuin, een bessentuin en een bloementuin. Een ligweitje met prunussen, een druivenserre en een groentekas. Maar ook de Giardino Segreto waarin je kunt verdwijnen. Een boomgaard met appels, peren, pruimen en kersen en de Italiaanse tuin.

VA10.jpg

PLACE WE LOVE:  VILLA AUGUSTUS
PLACE WE LOVE:  VILLA AUGUSTUS

Met uitzicht op het Wantij, de Noord, de Merwede en de Oude Maas. Het terrein is omgeven door een muur die gebouwd is van de brokken steen, gevonden bij de sloop van de waterbekkens op het waterleidingterrein en de kademuren.

Alles kent een verhaal bij Villa Augustus!

Villa Augustus
Oranjelaan 7 in Dordrecht
www.villa-augustus.nl
info@villa-augustus.nl

Deel dit bericht

Anderen bezoekers bekeken ook