Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda

13 Jul, 2016 - Door Bram Vogelpoel

Joke van Kerschaver en Ernst HavermansArchitecten

Wat is het resultaat wanneer een interieurontwerpster/architect en een architect hun krachten bundelen en samen de uitdaging aangaan tot het renoveren en restaureren van een prachtig, karakteristiek herenhuis aan een van de mooiste lanen van Breda? Letterlijk een droomhuis, een huis waar over elk detail is nagedacht, waar alles tot in de perfectie is uitgevoerd en uitgewerkt met een fantastisch resultaat. Voor velen een droom, voor Joke van Kerschaver en Ernst Havermans werkelijkheid geworden na een periode van hard werken, investeren en vooral het toepassen van al hun kennis, vakmanschap en creativiteit in dit project. 

Beide hebben een jarenlange ervaring opgebouwd binnen de branche en werken als zelfstandige met elk hun eigen bureau. Insuite is het bedrijf van Joke, waar zij werkt als interieurontwerpster voor particuliere opdrachtgevers maar ook veelvuldig wordt benaderd door opdrachtgevers uit de projectmarkt, opdrachten van relatief klein tot het meedenken met gerenommeerde merken aan grote projecten. Ernst is partner bij  Oomen architecten in Breda. Een bureau met een zeer uitgebreide portfolio op alle raakvlakken van architectuur.

Het project
Renovatie van een herenhuis uit 1903

De bewoners
Gezin 

De woonwens 
De woning is lange tijd in gebruik geweest als kantoor en behandelruimte van ondermeer de GGZ. Ook voor de bestemming als kantoor toen het huis nog werd bewoond is er veel aan de woning verbouwd en zijn er veel originele en authentieke elementen verloren gegaan. Het in ere herstellen van de woning en duurzaam maken was de ambitie, het volledig restaureren en renoveren en het uitbreiden met een aanbouw.  

De woning is gelegen aan een van de mooiste lanen van Breda, de Baronielaan. Een laan met voornamelijk grote en fraaie herenhuizen. Veel daarvan zijn monumentale panden in eclectische stijl, panden in Zwitterse cottage-, chalet- en vakwerkstijl. Ook de stijl van de Engelse landhuizen, de neogotiek, art deco en jugendstil zijn aanwezig. Op de onderstaande foto’s, de voorzijde van het huis, waarbij alle karakteristieke elementen mooi in beeld komen en ook de breedte van de woning duidelijk te zien is.

OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda
OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda

De royale entree met hoge deuren met geëtst glas in Art-deco stijl en marmeren vloer.

Op OBLY staan veel aanbouwprojecten, van klein tot groot en diverse bijzondere, maar de uitbreiding van deze woning heeft regelrecht ons hart gestolen. Veel mooier dan dit gaat gaat het niet worden, echt de eyecatcher van het huis. De breedte van de aanbouw is bijna 8 meter en de hoogte 3.7 meter, wat binnen een enorm ruimtelijk gevoel geeft. De 4 grote glazen puien (ramen) zijn allen afzonderlijk van elkaar te openen zodat bij lekker weer binnen bijna buiten is. Er is een volledig verzinkte constructie geplaatst met een overstek van bijna een een meter. Een van de mooiste effecten vond ik, tijdens de uitgebreide rondleiding van Joke, het verhoogde terras met trappen, waardoor je vanuit binnen een hele fraaie zichtlijn hebt naar de diepe tuin. Een tuin waar een heerlijke rust heerst ondanks dat de woning praktisch naast het drukke centrum van de stad is gelegen.

OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda
OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda

Voor alle ramen zijn door de eigenaren op maat gebrachte Louvres aangebracht in de typische mooie Franse kleur, die tevens insecten werend is. Mooie originele oplossing voor de zon, het geeft het huis nog meer een eigen karakter en niet iets wat iedereen heeft zoals shutters of blinds. 

De prachtige benedenverdieping met de karakteristieke indeling van vooroorlogse huizen, voor en tussen gedeelte en en-suite deuren. De antieke haard met houten omlijsting dateert uit de 18e eeuw. 

De eigenaren zijn liefhebbers van Vintage design wat je in deze foto’s goed terugziet in de originele stukken zoals het dressoir van Arne Vodder voor Sebast en de Charles-Eames stoelen, in deze perfect gecombineerd met een moderne eettafel van Lensvelt.

OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda
OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda

De keuken is een ontwerp van de bekende kok Sergio Herman voor het Belgische merk OBUMEX. Normaal gesproken is deze keuken uitgevoerd met een RVS-blad en een andere kleurstelling van de lades. De versie hier is speciaal voor deze woning aangepast.

De vloeren in bijna de gehele woning zijn geleverd door NOBEL Flooring, zwart visgraat van geborsteld eiken 15*70 en volledig verlijmd. De haard is van het Nederlandse merk Weltevree, geïnspireerd op de oude spekkachels.

Naast de aanbouw is de badkamer van de ouders ook heel bijzonder. Een absoluut unieke toepassing van behang. Eerst is het smaakvolle behang van Jacob Schlaepfer geplakt op de muur zoals gebruikelijk, vervolgens zijn er profielen ingewerkt in de vloer, muren en plafonds waarin glasplaten zijn geplaatst die waterdicht zijn afgekit. Ongelooflijk mooi!

OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda
OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda
OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda
OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda

Het bad is van het Italiaanse merk Antonio Lupi en de wastafel is geheel op maat gemaakt van Hi-MACS®. Alle kranen zijn van Dornbracht. Mooie combinaties van kleuren en design.

Ook de badkamer in de gastenslaapkamer is zeer fraai afgewerkt.

In woning bent valt gelijk het mooie karakteristieke trappenhuis op. Wanneer je van beneden naar boven kijkt zie pas goed hoe hoog het huis eigenlijk is. De trap van de begane grond naar de eerste verdieping was er niet toen de bewoners het huis kochten, deze is volledig gereconstrueerd zoals de trap van de eerste naar de tweede verdieping. Het dakraam van glas in lood maakt het helemaal af. Fantastisch effect met licht, geeft een bijzondere extra dimensie, als in een oud Parijs warenhuis zoals Lafayette.

OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda
OBLY Tour: Renovatie herenhuis Breda

Met recht een van de allermooiste huizen uit Breda.

Een punt wat ook zeer zeker noemenswaardig is de energiezuinigheid en de isolatie van de woning

"Het achterlaten van een zo klein mogelijke “footprint" op deze aarde" was een van de belangrijkste uitgangspunten van de opdrachtgevers. Het hergebruiken van een bestaand casco is op zich natuurlijk al een zeer duurzaam aspect maar dmv een goede isolatie en de keuze voor een warmtepomp met WKO installatie in combinatie met een laagtemperatuur vloer- en wandverwarming is de woning bijzonder energiezuinig geworden. Door middel van een grote bufferopslag van warm water die tevens met energie gevoed wordt door zonnecollectoren op het dak wordt de verwarming van de woning ondersteund en voorzien van warm tapwater. Door middel van gebalanceerde ventilatie wordt de opgewekte warmte hergebruikt en herverdeeld in de woning. Het ontwerp en de realisatie van de installaties is tot stand gekomen met Doornekamp uit Hengelo”.

Wil je meer informatie over Oomen architecten klik hier, over INSUITE klik hier

De foto’s zeggen eigenlijk alles al, dit zijn de echte vakmensen waar je met een gerust hart een renovatie of restauratie van dit niveau aan toe kan vertrouwen.

Zelf hier je projecten presenteren? Stuur een mail naar info@obly.com.

De fotografie van dit project is gedaan door Filip Dujardin. De moeite van het bezoeken waard.

Deel dit bericht

Anderen bezoekers bekeken ook