Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

De Veranda, binnen in de tuin

10 Jul, 2015

Niek RoosLichtstraten, veranda's en serres

Ik ben van het ‘kleine huis op de prairie’ tijdperk. De vervlogen woensdagmiddagen met Kinder TV. Als kind droomde ik van zo een huis waar Laura woonde met schommelstoel op de veranda. Ook Villa Kakelbont van Pipi Langkous behoorden tot mijn favorieten. Mijn favoriete huis met veranda en al zijn verborgen hoekjes en kamers.
De veranda. Het staat voor mij symbool voor ‘vrij leven’. Buiten binnen zijn. Een verlengstuk van je woonkamer dat het voorjaar al zomer maakt tot de herfst in de winter overgaat. En tijdens de donkere wintermaanden geeft een veranda de oud Hollandse wintersfeer van weleer. Het is hier hartje zomer nu met 36 graden maar in mijn romantische wintertuin gedachten staan de Anton Pieck kaarsjes alweer gezellig te wezen. 

Moest je vroeger nog wel eens een barbecue op het laatste moment afzeggen door authentiek Hollands zomerweer, met een veranda gaat het barbecue feest altijd door. Wel zo gezellig. Fijne is ook dat je niet dag in, dag uit loop te sjouwen met allerlei kussens en plaids. De zit- en eethoek blijft droog onder de veranda en je kussens blijven schoon mits er geen eigenwijze vogel op zoek is naar een toilet.

DSC01722.jpg
 
DSC01726 (1).jpg

Waar in de mediterrane landen de veranda wordt gebouwd om binnendeuren te sluiten, de hitte buiten te houden en verkoeling te zoeken zo willen wij juist een veranda om de warmte vast te houden en de woonkamer open te kunnen gooien. Wij blijven een bijzonder inventief volk als het om genieten van het Hollandse weer gaat. 

006 RD Niek Roos serrebouw.jpg
 
houten.veranda.niek.roos.6.jpg

Ongeacht of het de rustruimte is bij opa en oma met dito inrichting of de nieuwe aanbouw bij de hippe buren om de hoek. De veranda is tijdloos in alle woonstijlen en gebruiken. De buitenruimte lonkt naar eenieder die hem ziet. Flirt belangeloos met nog een kop koffie of goed glas wijn want ‘we zitten zo lekker’. En waarom binnen zitten als het buiten bij de haard ook goed toeven is. Zijn de pubers binnen druk, heb jij buiten je eigen ‘schommelstoel’ moment. Spelen de (kleine) kids in de tuin dan zit je er op veilige afstand bij terwijl je je eigen ding kunt doen. Mocht je het nog niet doorhebben. Ik hou van veranda’s. Een kinderliefde die nooit is overgegaan. De veranda bouwmogelijkheden van nu geven kans om mijn jeugddroom ooit te laten uitkomen. Tot dan geniet ik mee bij vrienden. En mijn goede glas wijn. 

Vandaag sprak ik met Niek Roos. Een man die met zijn houten veranda’s huizen nog meer tot hun recht laat komen. Zijn passie om mooie dingen te maken naar wens van de bewoner vertaalt zich in veranda’s en ook serres op maat. Hier geen euroknallers of kunststof meepakkertjes maar vakmanschap. In zijn ontwerpen voert hij de detailleringen van het huis door naar de veranda zodat het totaal plaatje het beeld geeft van oorspronkelijke bouw. Ongeacht het bouwjaar van het huis. Een veranda gebouwd door Niek Roos is geen aanbouw maar onderdeel van het huis en zijn altijd naar buiten gericht. Het is niet voor niks dat klanten als reactie geven “had ik dit maar jaren eerder gedaan, ik zit altijd buiten”. Niek juicht de ‘open’ tendens van de laatste jaren toe. Stond je vroeger met je rug naar ieder toe te koken, nu is het kookgedeelte steeds meer ‘onderdeel van’ en gericht op het gezin. Een trend die zich heeft doorvertaald in de populariteit van veranda’s waardoor de tuindeuren of keukendeur nog vaker openstaan en buiten echt ‘het nieuwe binnen’ is geworden. 

niek.roos.vakmanschap.2.jpg
 
houten.veranda.niek.roos.2.jpg
houten.veranda.niek.roos.5.jpg
 
DSC08102.jpg
 
DSC03595.jpg
 
DSC01897.jpg
 

Na een project in Normandië voor een Nederlands stel lonkt het buitenland voor Niek Roos. Foto’s hiervan kun je terugvinden op zijn profiel. Hier kun je ook de beelden vinden van de vele gemaakte veranda’s en serres voor een eerste oriëntatie die aansluit op jouw woonwensen buiten.

Niek Roos ontwerpt en bouwt houten serres, veranda's en lichtstraten op maat. Zij proberen altijd een ontwerp te maken dat tot in detail past bij je woning en zoveel mogelijk je persoonlijke wensen in het ontwerp mee te nemen.

Fotografie source: Niek Roos

Deel dit bericht

Anderen bezoekers bekeken ook