Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

beeldSTEIL: Thonet – van klassiek naar design

16 Nov, 2015 - Door Wendy van Woudenberg (BeeldSTEIL)

We kennen ze waarschijnlijk allemaal: de donkerbruine houten caféstoel. Officieel is het de originele Weense koffiehuisstoel, een ontwerp uit 1851 van oprichter Michael Thonet. Destijds genaamd stoel nummer 14, inmiddels gedoopt tot model 214.

Wat ik niet wist, is dat de stoel afkomstig is van Thonet. Een oud familiebedrijf met een geschiedenis die ver terug gaat. In 1819 werd de eerste werkplaats opgericht. Een recent bezoek aan de showroom en fabriek in het Duitse Frankenberg leerde me niet alleen de geschiedenis kennen, maar ook de gedreven en vakkundige mensen achter dit merk. Met een collectie die bestaat uit meubelen van gebogen hout, stalen buisklassiekers uit de Bauhaus-tijd en actuele ontwerpen van gerenommeerde architecten en designers.

In de loop van de tijd heeft Thonet verschillende nieuwe ontwerpen gemaakt, waaronder verschillende varianten van de oorspronkelijke houten versie. De constructie van de 214 is hetzelfde gebleven: de stoel bestaat uit slechts 6 onderdelen van gebogen hout, twee bouten en tien schroeven. Destijds een revolutionair ontwerp door het experimenten met gebogen hout.

In de fabriek kon ik met eigen ogen zien hoe lange houten staven door stoomdruk elastisch werden gemaakt. Daarna is er 7 minuten de tijd om de houtstaven in een mal tot de juiste vorm te buigen. Het was al bijzonder om een rondleiding door de fabriek te krijgen, met name om deze oude techniek te zien. Ogenschijnlijk simpel, er is echter veel kracht en precisie voor nodig.

Vooruitstrevend en praktisch: de onderdelen van 36 stoelen pasten precies in een kist van 1 kubieke meter. Op die manier konden de stoelen makkelijk over de hele wereld worden verstuurd en werd het voor veel mensen betaalbaar en bereikbaar.

In de showroom viel mijn oog op stoel 209. Een ontwerp van de gebroeders Thonet uit 1900. Met nog steeds hetzelfde kenmerkende ontwerp van gebogen hout, uitgevoerd in blank essenhout met een leren zitting. Een prachtig esthetisch ontwerp gemaakt met aandacht voor materiaal, vorm en detail. 

De showroom en het Thonet-museum bevinden zich beiden op loopafstand van het hoofdkantoor in Frankenberg an der Eder. Het museum dankt zijn bestaan aan de verzamelwoede van Georg Thonet, de achterkleinzoon van oprichter Michael Thonet. De showroom is ingericht als woonhuis met verschillende ruimten, elk met een eigen sfeer. Wat de veelzijdigheid van het merk goed laat zien. Niet alleen stoelen - ook banken, bureaus, kasten, tafels en verlichting behoren tot de huidige collectie.

Thonet is een merk om in de gaten te houden. Een familiebedrijf uitgegroeid tot design en lifestyle merk. Uit de samenwerking met jonge ontwerpers en talenten ontstaan jaarlijkse nieuwe collecties. Opmerkelijke ontwerpen uit het enorme archief vertaald naar het heden met respect voor het verleden.

Source: Thonet

Deel dit bericht

Anderen bezoekers bekeken ook