Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Aanbouw woning: inspiratie foto's en projecten

18 Nov, 2017

Kraal architecten | Architecten

Een aanbouw als uitbreiding van een woning blijft een geliefde keuze voor veel mensen. We willen meer ruimte en graag een open verbinding tussen de verschillende leefruimtes in huis. Met name de keuken heeft steeds meer een functie gekregen als leefruimte. De keuken is niet meer alleen de plek om te koken maar steeds vaker een centrale plek in de woning om gezellig samen te zijn. Keukens worden ook groter met bijvoorbeeld de bekende keukeneilanden en meterslange aanrechten. Een aanbouw is de perfecte manier om meer ruimte te creëren voor onder andere keukens. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden in vormen van een aanbouw en te gebruiken materialen. 

Om een juiste keuzes te maken is het aan te bevelen een professional te betrekken bij je plannen. Op OBLY vind je meerdere architecten die absoluut specialist zijn op dit vakgebied en al vele, zeer fraaie van dit soort aanbouwprojecten hebben gerealiseerd.

We laten je graag vijf projecten van Kraal architecten zien die allemaal weer anders en bijzonder zijn. Na het zien van deze aanbouwprojecten heb je een goed beeld van wat een architect bij het realiseren van een aanbouw voor je kan betekenen.

De eerste aanbouw die we van Kraal architecten laten zien is gelijk ook een van onze persoonlijke favorieten.

Deze stijlvolle jaren 30 woning heeft een totale metamorfose ondergaan. De woning was voor de renovatie zeer gedateerd. Er was bijvoorbeeld geen centrale verwarming aanwezig en vooral de keuken en badkamer waren ernstig verouderd. Kraal architecten heeft in samenwerking met Van Staalduinen 3D een plan gemaakt voor de herindeling van de bestaande woning. 

Deze herindeling resulteerde onder andere in deze uitbreiding in de vorm van een aanbouw van 70M2. 

"Een uitbreiding met eigentijdse uitstraling die toch goed aansluit bij de stijl van de bestaande woning. Deze uitbreiding is opgebouwd uit twee over elkaar hakende delen, waardoor er een gevoel van gelaagdheid en diepte ontstaat. Nu de woning geheel onderhanden is genomen heeft het weer de allure die deze mooie woning verdient. De nieuwe aanbouw op de begane grond sluit goed aan bij de bestaande woning en bosrijke omgeving. Daarnaast zijn de architectuur van het exterieur en het interieur in goede harmonie ontworpen, zodat dit een mooie balans heeft. Het huis oogt weer prachtig fris van binnen en van buiten!"

Ook de tweede aanbouw betreft weer een jaren 30 woning. Deze woning fungeerde vroeger als winkel. Door deze winkelfunctie had de woning een relatief kleine keuken in verhouding tot de woonkamer. De opdracht aan Kraal architecten was het creëren van meer meters en een verbeterd ruimtelijk gevoel.

''Om meer ruimte en licht te creëren, is een grote aanbouw over de volledige breedte van de woning en circa 4 meter diepte ontworpen. Zo ontstaat er een royale leefkeuken en een woning met fijne ruimten die mooi in verhouding tot elkaar zijn. Doordat de nieuwe eetplek op de achtertuin georiënteerd is, staan binnen en buiten sterk met elkaar in verbinding. Ook het vele wit in het kleurpalet en het hout in de materialisatie dragen hieraan bij"

De derde aanbouw uit deze serie heeft een geheel ander karakter dan de eerste twee. Kraal architecten noemt het op hun site: eigentijdse uitbreiding. Eigentijds is het zeker, een unieke combinatie van stijlen, met de moderne aanbouw en de naoorlogse woning.

''De oorspronkelijke naoorlogse woning heeft een gemetselde gevel met een pannenkap. De kwaliteit aan de achterzijde bevindt zich met name in de grote tuin met achterin een bosschage met mooie hoge bomen. De nieuwe aanbouw aan de achterzijde versterkt de relatie tussen de oorspronkelijke woning en het groen. 

In het programma van eisen werd de wens geformuleerd om op iedere verdieping ruimte toe te voegen. De drie nieuwe woonprogramma’s aan de achterzijde (keuken, slaapkamer en studeerkamer) zijn boven elkaar gesitueerd en worden door een nieuw trappenhuis aan elkaar verbonden. Deze clustering resulteert in één verticale uitbreiding aan de achterzijde. Op deze manier blijft er bovendien nog een deel van de oude achtergevel en kap zichtbaar. De ruimtes in dit deel van de nieuwe aanbouw hebben door middel van grote glazen vensters optimaal zicht op de tuin. Doordat deze vensters niet in één gevelvlak liggen, maar juist van elkaar verspringen zijn de aparte kamers ook als zodanig herkenbaar."

Bij bovenstaande aanbouw was de opdracht het ontwerpen van een aanbouw die naadloos aansluit op de bestaande woning. Door de aanbouw ging ook een herindeling van de woning gepaard. De bestaande keuken moest worden verplaatst naar de nieuwe woonkamer / leefkeuken. Hierdoor kan de voormalige keuken getransformeerd worden naar een studeer- en speelkamer.

"Door de toepassing van metselwerk met dezelfde voeg, smelten de strak vormgegeven aanbouw en de bestaande woning samen in een nieuw ensemble. Via de grote glaspartijen die in alle gevels zijn opgenomen, komt er enorm veel daglicht naar binnen. Het lichte en open karakter van de uitbreiding weerspiegelt ook in het interieur, mede door het frisse kleurpalet en de slanke belijning. De haard past door haar hoekvorm perfect bij het vele glas in het ontwerp, zoals het raam in de eetkamer dat doorloopt in het plafond.

De stralend witte basis van het interieur vormt een mooi canvas voor een spel van lijnen en vormen. De zwarte accenten in het meubilair zijn in harmonie met de donkere kozijnen. Samen met de roze stoelen maken deze het interieur tot een krachtig geheel. Daarentegen zorgen de terugkerende ronde vormen in het interieur voor een contrastrijke eenheid binnen de rechte hoeken van de architectuur. Door de veelal matte uitvoering van de materialen krijgt de ruimte een zachtere uitstraling." 

De laatste aanbouw is van een totaal ander kaliber woning dan de eerdere vier. Het betreft een zeer fraaie villa die aan de hand van Kraal architecten helemaal is 'omgetoverd'.

Deze chalet-achtige villa ligt in een bosrijke omgeving in Bilthoven. Kraal architecten heeft de villa gerenoveerd, uitgebreid en het interieur is aangepakt. 

"De aanbouw contrasteert sterk met de bestaande chalet-achtige villa. De wens van de opdrachtgever was om de woning eigentijdser en minder massaal te doen laten overkomen. Daarnaast wilden ze de relatie tussen binnen en buiten versterken. Door de aanbouw uit te voeren in een schil van zink in combinatie met glas en de kleurstelling van de bestaande woning aan te passen heeft de woning een compleet ander aanzien gekregen. Daarnaast zorgen de hoge ramen voor veel daglichttoetreding tot diep in de uitgebouwde woning"

"Afgestemd op het programma van eisen is de uitbouw naar achteren toe gerealiseerd. Hierdoor is in de plattegrond een riante eetkamer, leefkeuken en badkamer ontstaan. Daarnaast is de achtergevel minder massaal geworden. De pui van de keuken vormt de borstwering van de badkamer. Vanuit de badkamer stap je omlaag onder het originele dak door de douche in. De ramen in de douche bieden uitzicht op zowel de achter- als de voortuin."

"Het interieurontwerp heeft de richting die met het architectonische concept was ingezet verder uitgediept. Met een uitgebreid plan per ruimte voor materialisatie, kleurgebruik, verlichting, stoffering en maatwerk meubilair is de woning tot in detail af. Hiermee heeft de villa een ware metamorfose ondergaan, waar je, omgeven door de prachtig aangelegde tuin, de rust kan vinden om heerlijk te wonen."

We hopen dat je je door deze vijf voorbeelden van verschillende aanbouw projecten een beeld hebt kunnen vormen van wat de mogelijkheden zijn op het gebied van het plaatsen van een aanbouw.

Kraal architecten is een ambitieus bureau dat van aanpakken houdt en je zeker kan helpen met het vervullen van je wensen op woongebied.

Bekijk hun profiel op OBLY en laat je inspireren door meer gerealiseerde projecten

Deel dit bericht

Anderen bezoekers bekeken ook