Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Aanbouw jaren 30 huis

01 May, 2017 - Door Bram Vogelpoel

Atelier van WengerdenArchitecten

Een wonderbaarlijk mooie aanbouw die perfect aansluit bij de bestaande bouw van het huis. Alsof de architect bij het ontwerp van het huis een tijdreis heeft gemaakt naar het heden. Dit is een bijzonder en ondertussen zeer bekend ontwerp van Atelier van Wengerden. Wij zijn trots dat zij zich bij OBLY hebben aangesloten en wij dit ontwerp mogen delen.

Tussen Haarlem en de Noordzee bevindt zich een dorp dat Bentveld heet. In dit dorp staat deze woning met haar opvallende uitbreiding. Deze vrijstaande gezinswoning, oorspronkelijk gebouwd in 1932, laat duidelijk zien hoe klein de ruimten in een huis waren in de jaren-30. Het gezin had een wens om de ruimte te vergroten door middel van een aanbouw. Die wens is uitgekomen met een aanbouw die er zo mooi uit ziet dat het bijna moderne kunst is. 

Atelier van Wengerden is een architectenbureau dat gespecialiseerd is in bijzondere en eigentijdse architectuur. Ieder project is anders, maar allemaal zijn ze opvallend en hebben een eigen karakter. Door middel van een krachtige combinatie van creativiteit, de juiste keuze in materialen en oog voor detail ontstaan er keer op keer bijzondere ontwerpen. Vele succesvolle residentiële, commerciële en industriële projecten zijn het resultaat van deze combinatie. Volledig betrokken bij ieder detail van een project, van de eerste stap tot aan het eindresultaat is dit de standaard bij ieder project. Stuk voor stuk zijn het bijzondere projecten. 

Het uitgangspunt van de uitbreiding van dit huis, was het behoud van de globale vorm en integriteit van de woning en de originele constructie. Ook was er een wens om de ruimte groter te maken en een open plattegrond te creëren zodat er meer leefruimte ontstond voor het gezin. Door de aanbouw ontstond er een grote open ruimte met grote glazen puien waardoor de grote groene tuin met het interieur in elkaar overvloeit en de tuin een onderdeel wordt van de woonruimte. 

De vorm van deze driehoekige uitbouw is erg bijzonder, het is ontworpen met een fraaie lijnvoering die het originele dak volgt, een waar lust voor het oog.
Voor de uitbouw is het materiaal spuitbeton gebruikt. Juist door het gebruik van dit materiaal ziet de aanbouw eruit als een natuurlijk verlengstuk van de bestaande woning in combinatie met het karakteristieke dak. Door deze duidelijke vorm zonder details met de schuine verstek zijwanden past de aanbouw perfect bij deze jaren 30 woning.

Om de gewenste open plattegrond te krijgen zijn er een aantal binnenwanden verwijderd. De kleine kamers die eerst voor een scheiding van de verschillende woonfuncties zorgden, zijn hierdoor verdwenen. De moderne keuken is gedeeltelijk in de aanbouw geplaatst, zodat de bewoners nog meer van hun keuken kunnen genieten. Er is een nieuwe houten trap aangebracht. Deze dient nu als de zogenaamde ruggengraat van de woning omdat de trap de eerste verdieping en de zolder met de begane grond en de grote tuin verbindt.

Een van de mooiste manieren voor een uitbreiding van een huis vinden wij, zeker een bijzonder geslaagd project.

Atelier van Wengerden is een architectenbureau dat gespecialiseerd is in bijzondere, eigentijdse architectuur. Ieder project is anders, maar allemaal zijn ze opvallend en hebben een eigen karakter. Het bureau heeft als specialisatie grotere verbouwingen, totaal concepten en nieuwbouw. Klik hier voor hun contactgegevens op de OBLY profielpagina. Binnenkort zijn hier diverse projecten te vinden.

Deel dit bericht

Anderen bezoekers bekeken ook