OBLY Tour : Moderne aanbouw monumentale woning

18 Apr, 2017

Studio D11Architecten


Een aanbouw ontwerpen voor deze monumentale brugwachterswoning was de bijzondere vraag aan Studio D11. De originele woning uitbreiden en tegelijkertijd de look & feel van de traditionele woning houden was een bijzondere uitdaging. We laten je graag het prachtige eindresultaat zien aan de hand van exterieur- en interieurfoto's van BK Visuals/S.W. Kooij

Om de aanbouw met soortgelijke materialen te bouwen was niet gewenst, de aanbouw zou dan de bestaande woning uit verhouding halen. Wel moest de uitbreiding bij de bestaande woning passen, zodat het perfect zou aansluiten.

Door middel van het gebruik van materialen die qua kleur perfect passen bij het bestaande gebouw is dit volgens ons een zeer geslaagde uitbreiding van deze unieke woning. De belijning van het monument is gedeeltelijk overgenomen in de nieuwe gevel en doorgevoerd in de houten bekleding van de gevel. Ook erg mooi aan deze aanbouw is het gebruik van afwijkende, minder traditioneel uitziende materialen, zoals de nieuwe op maat gemaakte aluminium kozijnen: Steel Design® van TUDOR. Ze zijn precies op maat gemaakt zodat ze naadloos in de nieuwe aanbouw passen, niet alleen als het gaat om functionaliteit maar ook zeker als het gaat om het uiterlijk van de aanbouw.

Studio D11
Architectenbureau Studio D11 is sinds 2010 gespecialiseerd in transformaties, renovaties en restauraties van bijzondere bestaande gebouwen en monumenten. Diverse opdrachten met een persoonlijke benadering zijn duidelijke kenmerken van dit architectenbureau. Echte professionals die met veel betrokkenheid problemen oplossen door middel van optimaal gebruik van ruimte, materialen en het juiste gebruik van licht. Ook duurzaamheid en kwalitatief hoogwaardige architectuur zijn belangrijke aspecten van ieder ontwerp. Iedere klant is uniek, net zoals de wensen en eisen voor de bestaande woning of locatie. Deze aspecten blijven altijd voorop staan in de ontwerpen van Studio D11. Door de jarenlange ervaring en diversiteit van gerealiseerde projecten is ieder project bij Studio D11 in goede handen.

Ontwerp: 2015
Realisatie: 2016
OpdrachtgeverDynamisch gezin met een passie voor bijzonder wonen

Om de nieuwe aanbouw los te laten komen van de bestaande bouw is er gekozen voor een smalle terug liggende glazen strook tussen de twee gebouwdelen.

Ook de tuin is mee ontworpen in het totaal. Een van de opgaven in dit project was het naadloos laten overlopen tussen binnen en buiten. Dit is gelukt door de toepassing van de slanke kozijnen, maar ook door het terras op hoogte van de begane grondvloer te realiseren. Het detail zit vooral in de exacte afstemming op de natuurstenen band in de gevel en de hoogte van het terras. Verdere belijning is ontstaan uit de vorm van de aanbouw en de functies in de tuin.

In de nieuwe aanbouw zijn de belangrijkste woonfuncties geplaatst, zoals een nieuwe entree, die toegang geeft tot de extra slaapkamer en kelder. De woonkamer ligt geheel in de nieuwe aanbouw en de keuken ligt zowel in de nieuwe aanbouw als in de bestaande bouw. Deze vormt daarmee de spil in de woning, waar oud en nieuw bij elkaar komen en het contrast duidelijk naar boven komt. 

In de inrichting komt het gebruik van natuurlijke en robuuste materialen van de buitengevel terug zoals je kunt zien aan de heerlijke grote eet-leestafel met een dik eikenhouten blad en een stalen onderstel.

Een opvallend en zeer mooi detail is de bakstenen buitenmuur van de bestaande brugwachterswoning in de keuken die van buiten naar binnen doorloopt en mooi contrasteert met de witte binnenwanden.

Quote Reinder Douwes van Studio D11: "Juist door een deel van het gebouw hier binnen te plaatsen ontstaat een spanningsveld waar de twee tijden elkaar ontmoeten. De aansluiting tussen de twee gebouwdelen is zo transparant en terug liggend als mogelijk gehouden. Hierdoor lijkt het nieuwe gebouw los te komen van de bestaande bouw".

Het hout van de buitengevel komt ook terug bij de trap naar de 1 ste verdieping. De eiken houten trap is een bijzondere uitvoering, een zogenoemde bloktrap. Een Bloktrap is een trap waarbij de trede en het stootbord onder 90 graden wordt verlijmd. Het hout van de trap heeft een white-wash behandeling ondergaan waardoor de kleur nog beter passend is in dit interieur. Mooi, origineel vakmanschap waarmee Studio D11 zich onderscheid. 

De “steellook" van de kozijnen komt terug in het deurbeslag en de leuningen. Dit zorgt voor een evenwicht van de materialen. Onderaan de trap op de begane grond in de bestaande woning is een leuke aparte werkplek gecreëerd voor de bewoners met een eikenhouten werkblad. De combinatie tussen hout, staal en het witte van de wanden en vloeren is wat je overal terugziet in de woning.

Voor de liefhebbers ook de plattegronden toegevoegd om een nog beter beeld van het project te krijgen.

Studio D11 is een architectenbureau gespecialiseerd in  transformaties, renovaties en restauraties van bijzondere bestaande gebouwen en monumenten. Door de jarenlange ervaring en diversiteit van gerealiseerde projecten is ieder project bij Studio D11 in goede handen.

TUDOR kozijnen & deuren is een toonaangevend familiebedrijf gespecialiseerd in transparante ramen en gevels. Ze ontwerpen en installeren unieke gevelconstructies van topkwaliteit. Hun hoogste doel is woningen beter, mooier en comfortabeler te maken met kwalitatieve kozijnen..

Bouw en aannemingsbedrijf Van de Ende heeft in goede samenwerking deze woning gerealiseerd. Hun kracht ligt in het realiseren van bouwoplossingen op maat. 

Heijbers & Verkleij Hoveniers heeft de tuin aangelegd. Zij zijn een jong en dynamisch bedrijf dat inspeelt op de groeiende vraag naar specialisten in de groene ruimte.

BK Visuals/S.W. Kooij © Fotografie

Deel dit bericht